Portretul colectiv

În Parlament există şi un partid adevă­rat, cu deputaţi şi senatori de toată stima, numai că e risipit în cele patru ştiute şi alese. Dacă i-am putea aduce laolaltă pe poli­ticienii care n-au probleme penale, nu vorbesc în dodii, nu trădează, nu um­blă cu şantaje şi, în general, îşi respectă con­di­ţia de persoane publice, am obţine, în sfârşit, partidul care poate scoate Ro­mâ­­nia din fundătura unde o duc forma­ţi­u­ni­le cu nume şi pasămite cu o doctrină.

Portretul colectiv al acestui partid virtual e portretul individual al unui om po­litic întreg la minte, civilizat în tot ce spu­ne şi ce face, şcolit de-adevăratelea, nu la universităţi particulare unde capeţi doc­to­ra­tul odată cu bacalaureatul. Deşi Parla­men­­tul e populat şi cu aceşti cetăţeni, ei nu se re­mar­că decât prin excepţie. Nu colegii şi ad­ver­­sarii îi blochează. Îi împiedică să dea o faţă nouă Parlamentului chiar calităţile lor, un caracter integru susţinut de con­vin­­geri morale şi sociale, nu de lozinci de partid şi de programe electorale obraz­ni­ce. Aş spune că ei re­prezintă acea Ro­mâ­nie discretă şi efici­entă, care asigură creş­terea economică. Ei îi reprezintă pe sutele de mii de ro­mâni care nu aşteaptă să le schimbe Gu­ver­nul viaţa în bine şi în mai bine, care construiesc afaceri, care dau de lucru la alte sute de mii şi milioane de compatri­oţi.

Dintotdeauna, calitatea nu s-a repezit să fie luată imediat în seamă, nu s-a băgat în faţă. În faţă se reped insolenţa şi cantitatea. Oamenii politici se aseamănă la ab­jecţie, la prostie şi la tupeu, dar se deo­se­besc la inteligenţă, bună creştere şi conşti­enţă. Dacă ar fi posibil să-i unim într-un unic partid pe politicienii de calitate, am vedea că, în masa celor rămaşi sub numele partidelor aflate acum în Camera Deputaţilor şi în Senat, nu mai putem opera diferenţieri. Sunt toţi o apă şi un pământ. Seamănă până şi la mutre, pentru că trufia, lăcomia, minciuna su­fletească şi ipocrizia modifică fizio­no­mi­ile, îi face pe oameni să pară ieşiţi toţi dintr-o mamă.

Ar trebui să observăm că ultimele ale­geri au schimbat binişor şi direcţia în por­tretele colective ale celor două parti­de, de răi şi de buni. Din portretul de grup al poli­ticii je­goase şi de răpitori au dispărut nişte feţe. Am numărat mai mult de trei­zeci de că­deri, fapt ce aduce o operaţie estetică. Uneori, umbli la efect şi se schimbă cau­za. Totodată, în portretul virtual al parti­dului de politicieni rotunzi la caracter s-au adăugat câteva zeci de feţe noi. E ca în zicala cu diferenţa dintre un dolar luat şi un dolar dat. Diferenţa e de doi dolari.

(Multumesc ‘nea Tudor Octavian.)

Reclame

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

  1. h4151c71r spune:

    Tin sa te contrazic. La facultatea de Politica, unul dintre invatatori se intituleaza, Adrian Nastase. Acum, eu imi imaginez deja cam ce viitori politicieni vor iesi din aceasta facultate inutila. Pentru ca sa faci politica, nu-ti trebuie facultate ci doar un bob de grau in cap, un papagal si bani pentru ati face partid.
    Eu momentan, n-am vazut niciun om cu capul pe umeri in politica romaneasca si probabil, cum ai spus si tu, nici nu-i vom observa pentru ca mereu vor fi asfixiati de bulangii ceilalti. Alt lucru, cine dracu isi mai doreste sa faca politica-n Romania cand vezi ca te bati cu moriile-n vant? Vina nu este a jegosilor de acolo, vina este a POPORULUI. Pentru ca noi ne alegem parlamentarii. Deci, un om cu capul pe umeri care stie sa calculeze budgetu romaniei, niciodata nu va face promisiuni MARI, si din acest motiv, niciodata nu va fi ales. Cat despre faptul ca economia creste, noi, astia care suntem plecati in afara tariilor suntem de vina ci nu parlamentarii. Ca noi ii scutim de foamea-n gat pe ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s