Traficul de droguri din Romania (Ultima parte)

Cotidianul „Curentul” din 17 iunie 2005 publica o stire care demonstreaza clementa iliesciana: „Arestati timp de doi ani intr-un dosar ce vizeaza retelele internationale de trafic cu droguri, 26 de narcotraficanti periculosi sunt eliberati pe banda rulanta de judecatorii TMB. Motivatia judecatorilor: membrii retelei nu prezinta un pericol social!!!

In septembrie 2003, procurorii Sectiei de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog (PICCSJ) au finalizat un rechizitoriu intr-unul dintre cele mai complexe dosare, care viza cea mai mare retea organizata de trafic international cu droguri ce actiona pe teritoriul tarii noastre. In respectivul dosar au avut loc ample operatiuni ce s-au soldat cu confiscarea a 5.200 kg de heroina si a 200 kg de cocaina, a numeroase bunuri de lux, precum si a unor arme de foc. In 2005, judecatorii si-au batut joc de munca procurorilor: dupa aproape doi ani de detentie, cei 26 de romani arestati in aceasta cauza au fost eliberati de un complet al TMB – Sectia I Penala, prezidat de doamna judecator Elena Marcu o doamna, pe motiv ca traficantii… nu constituie un pericol pentru ordinea publica. Din datele detinute, se pare ca in eliberarea celor arestati s-ar fi implicat si o controversata familie din Turcia, Baybashin, care ar fi pus la bataie, prin intermediul unui avocat, suma de un milion de dolari.

Conform rechizitoriului, in dosarul 139/P/2003, reteaua organizata de trafic international de droguri care actiona pe teritoriul Romaniei a fost dibuita la 7 aprilie 2003, in urma unor informatii specifice  primi de politisti din cadrul Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Constanta, conform carora „in noaptea de 9 spre 10 apilie, urmeaza sa intre in Romania, prin PTF Negru Voda,  un autotir inmatriculat in Romania care contine, disimulata intre marfurile transportate, o mare cantitate de heroina.”.

Doua zile mai tarziu, o echipa operativa de politisti, aflata sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul COnstanta, a identificat pe artera de intrare in Romania un autotir marca Iveco (cu numere de inmatriculare la cap tractor AB-02-AEG si la autotren AB-84-AEG) apartinand SC Soarele Alimpex SRL Cluj Napoca unei firme, condusa de cetateanul roman Pop Leontin patron. Conform documentelor si declaratiilor soferului, tirul venea din Turcia si urma sa descarce la Hayat Chemical Rom SRL Constanta destinatie, 1.200 cartoane detergent marca „HAS”, provening de la Hayat Kimya Sanayi AS Istanbul o alta firma.

Surpriza a venit in urma unui control fizic amanuntit al incarcaturii, atunci cand, „in randul sapte, in 25 de baxuri ce au fost deschise in partea de deasupra, erau depozitate intre doua randuri de pungi de detergent 349 de calupuri de diferite forme, preambalate in pungi din plastic, vidate, invelite in scotch de culoarea maron, o parte dintre acestea prezentand si o banda neagra, avand pe ele diferite etichete cu mentiunea 90-80, aceste pachete fiind la randul lor invelite cu scotch transparent”.

In urma testelor cu trusa narcotest s-a constatat ca cele 349 de calupuri paralelipipedice contin 173.341 kg de heroina. Tot atunci, politistii au sesizat ca in apropierea PTF Negru Voda, pe soseaua ce ducea spre Mangalia, stationa nejustificat un autoturism Opel Frontera (B-24-HCP). Cum existau indicii ca in masina se aflau cei care urmau sa preia heroina, politistii au procedat la legitimarea persoanelor din autoturismul respectiv, fiind identificati trei romani: Petre Iulian, Capatana Danut si Manea Florin (el a fost indicat de soferul autotirului ca fiind cel caruia urma sa-i prefea marfa, la indicatiile patronului firmei transportatoare, Pop Leontin).

Imediat cei trei au fost retinuti in vederea stabilirii implicarii lor in activitati ilicite de trafic international cu droguri. Existand indicii clare privind si implicarea patronului firmei transportatoare, anchetatorii au decis si retinerea lui Pop Leontin patronului. Ulterior, Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta a dispus arestarea celor petru indivizi si a pornit o ancheta ampla. Deoarece existau informatii ca reteaua depistata era in strasa legatura si cu alte retele autohtine si din alte state europene, dosarul a fost preluat de PICCSJ – Sectia de Combatere a Criminalitatii Organizate si Antidrog, Serviciul Antidrog.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s