Societate bolnava…

Sunt la munca. Ascultand piesa asta a celor de la Cruciada, desi o stiu de cand o inregistrau in studio, m-a pus iarasi pe ganduri asupra tuturor cacaturilor lucrurilor care se intampla din comanda unui fost spion in regimul comunist. Bietu’ Caragiale a avut el dreptate cand „a desenat” societatea politica a vremurilor lui. Dar, ca un vizionar, intelegand „cu ce se mananca” politica, a facut generalizari ce sunt valabile si in ziua de azi.
In schimb, el nu a prevestit ceva important: cum ca va naste o noua specie de asa-zisi politicieni. O vedem in fiecare zi, pe fiecare post tv. Ei sunt habarnistii… Nu faceti confuzie, insa, intre ei si cei care nu au habar de politica. Aia sunt, cum s-ar zice, „alta mancare de peste”, intrand in categoria descrisa de Tudor Musatescu in „Titanic vals” ca cei care „nu trebuie sa stie politica. Trebuie sa inchida doar ochii si sa semneze.”.
Habarnistii sunt acea categorie de politicieni care vin pe la diverse talk-show-uri, umflati in piept de zici ca ar fi in stare sa mature pe podea pana si cu mult mai celebrul Chuck Norris, dar care cand sunt intrebati de o treaba pentru care teoretic ar fi trebuit sa stie si sa vorbeasca, o dau cotita ca la Calafat, incepand, in loc sa vina cu o idee proprie sau cu o pozitie oficiala a partidului din care face parte incepe sa itereze ce a auzit (chiar daca marea majoritate sunt ineptii aruncate la vrajeala pentru prostirea prostilor) de la conducatorul mult iubit.
Ma uit la evenimentele din ultima saptamana. Mi-as smulge parul din cap daca nu as tine cat de cat la podoaba mea capilara, nedusa la frizer de peste trei ani de zile. Cat de jos pot fi serviciile secrete si de informatii ale tarisoarei asteia incat sa fie la degetul mic al unui conducator alienat ?! Cam cu o luna in urma, baieteii de la USL (le zic baietei pentru ca pe vremea cand ei inca se incaltau cu fesul, multi dintre adversarii lor politici, si nu numai, erau activisti de partid sau spioni emisari ai tarii noastre pe alte meleaguri – de exemplu, Anvers) au pregatit una dintre prezentarile lor asupra viziunii uniunii lor asupra a ceea ce trebuie facut pentru ca tara noastra sa fie scoasa din cacat impas. In ea era vorba despre o noua impartire teritoriala.
Fostul purtator de tricouri dungate (o mare preferinta a mea ar fi sa se schimbe pozitionarea dungilor din orizontale in verticale) si capitan de spioni nava, auzind sau citind instructiunile date prin teefon de catre cei trei Feti-Frumosi asupra organizarii evenimentului, s-a trezit cu o idee noua in capusorul sau semi-golas. Anume sa le-o ia inainte. A aruncat o vorba, facand agenda tuturor posturilor de stiri (si nu numai) si ale ziarelor din tara. Fara studiu, fara nimic. Pai la ce mai trebuie asa ceva ?! Doar facem chestii doar asa, ca sa luam fata altora in ochii alegatorilor. Dar, domnule presedinte… scuzata-mi fie intempestiva intrebare: mai aveti dreptul la inca un mandat !? Sunteti presenditele Romaniei (chiar si a celor 10 milioane de nu v-au votat si a copiilor lor), nu doar al unui partid !
Aici intra in scena noua specie politica aparuta. Daca „presedintele meu” a spus ceva, ei repeta la infinit. Cand li se cere argumentarea celor spuse, ei cauta scaparea prin (ce altceva ?!) incercarea de suprimare a ideilor prezentate de ceilalti invitati in studio. Argumente, in schimb, zero. Chiar sunt curios cat timp televiziunile (majoritatea pupincuriste sistemului) ii vor mai invita pe acestia. Nu de altceva, dar pe langa faptul ca se fac de cacat de ras in fata telespectatorilor, ne jignesc inteligenta unora dintre noi cu nesimtirea lor crasa.
Am multe ganduri in cap in momentul de fata pe care, din pacate, nu le pot aseza inca „pe foaie”. Poate voi mai reveni la aceasta tema intr-un viitor apropiat. Pana una-alta, „la revedere, iubito!” (vedeti, domnule Socaciu ?! Ma supun ideii dumneavoastra cretine de a traduce sintagmele din filme in limba noastra neaosa).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s